Exmoor-heste flytter ind i Vildmarken
Saksfjed Vildmark er de første modtagere af 17 Exmoor-heste fra Rewilding Europes nye facilitet for store græssere, Natural Grazing Facility. Faciliteten har til formål at forbinde udbud og efterspørgsel på store planteædere blandt rewilding-organisationer.
De 17 heste er doneret af Rewilding Europe som et supplement til yderligere 23 heste indkøbt fra den hollandske rewilding-organisation Grazelands Rewilding, hvilket bringer det samlede antal tilflyttere i Saksfjed Vildmark op på 40 heste.
De 40 heste, som blev sat ud i to store indhegninger på henholdsvis 300 og 450 hektar i vildmarken, er faldet godt til i deres nye hjem. I 450-hektar indhegningen sluttede de sig til en eksisterende flok på 10 Exmoor-heste, og tre føl allerede er blevet født siden deres ankomst. Hestene deler området med mere end 150 Galloway-okser.
Positiv indvirkning på landskabet
De mere end 200 heste og okser, der nu befinder sig i området, har allerede haft en betydelig positiv indvirkning på landskabet, hvilket har øget mangfoldigheden af både levesteder og dyreliv.
"Adskillige sandgrave er blevet skabt i indhegningerne af dyrene gennem deres gravning og rullen rundt, hvilket har eksponeret en masse sand," siger Thor Hjarsen, der er leder af Saksfjed Vildmark og seniorbiolog hos Hempel Fonden. "Det er godt for spiringen af nye vilde blomster og har også skabt muligheder for en masse jordlevende insekter. Vi har for eksempel identificeret adskillige nye bi- og billearter.”
"Hestene og kvæget har også hjulpet med at åbne op i de skovområder på stedet, som tidligere var meget tætte. Det vil tillade mere sollys og varme til skovbunden og derfor give blomstrende urter mulighed for at vokse, hvilket igen gavner insekter som perlemorsommerfugle. Vi forventer, at de græssende dyrs positive indvirkning vil øges endnu mere i det kommende år."
Skaber lokalt engagement
Holdet bag Saksfjed Vildmark arbejder på at facilitere læring, forskning, kommunikation og udvikling af best practice for at inspirere andre jordejere til at genoprette naturen med øje for biodiversitet og klima, både i Danmark og uden for landets grænser.
"Hestene har virkelig hjulpet på dette område," siger Thor Hjarsen. "Der er offentlig adgang til området via 15 klaplåger, og dyrene har allerede nu tiltrukket et stigende antal besøgende. Derudover har vi organiseret populære guidede ture for lokalsamfundet som en del af vores oplysningsindsats om hestene og rewilding generelt.
"Vi har også oplevet stor interesse fra forskere og studerende, med et stort antal undersøgelsesfelter og transekter oprettet til overvågning af biodiversitet. Det afspejler Hempel Fondens ambition om at fremme viden inden for rewilding og støtte op om udbredelsen af denne type projekter”, slutter Thor Hjarsen.